Sjöviks idrottsförening bildades i november 1932.

Den händelse som dominerade 1932 är utan tvekan den sk. “Kreugerkraschen”. Många företag och enskilda människor förlorade stora pengar. Kreuger begick självmord i mars. En annan händelse som fick stor uppmärksamhet var kidnappningen av den förste atlantflygarens Charles Lindbergs son.

På idrottens område var det de olympiska spelen i Lake Placid (vinter) och Los Angeles som rönte uppmärksamhet. Sverige hade stora framgångar:
I Lake Placid blev det guld och silver på 18 km. Sven Utterström segrade med Axel Wikström på andra plats.

I sommarspelen i Antwerpen var det dom svenska brottarna som stod för de främsta bedrifterna med 6 guld, 1 silver och 1 bronsmedalj. Den stora prestationen svarade Ivar Johansson som efter guld i fristilens mellanvikt (79 kg.) bantade ner sig till weltervikt (75 kg) grekisk/romersk stil och där också vann guld. För bedriften fick han Sv.Dagbladets bragdmedalj för bästa svenska idrottsprestation 1932.

Bland andra svenska resultat kan nämnas: Erik Svensson 2:a i tresteg med 15.32. Johan Oxenstierna vann sin femte raka guldmedalj i modern femkamp.
Sveriges deltagande vid OS i Los Angeles var inte oomstritt. Den kände idrottsprofilen Ernst Killander menade att vi borde avstå beroende på den svåra situationen i landet, med bl.a. hög arbetslöshet.

På boxningens område förlorade den tyske tungviktaren Max Schmeling titeln till Jack Sharkey USA. En annan händelse som skulle få stor betydelse för svensk idrott och boxning i synnerhet var att Ingemar Johansson föddes under året.

Bråket mellan Sverige och Finland i friidrott ledde till att “Finnkampen” ställdes in 1933.

Den finske världsstjärnan Pavo Nurmi anklagades för brott mot amatörreglerna och avstängdes på livstid.

Vasaloppet ställdes in på grund av snöbrist.
—– 4 —–
Priser-löner-arbetstid-fritid:
Sverige, i början av 1930-talet, präglades av hög arbetslöshet. Det är svårt att göra jämförelser mellan olika decenniers levnadsvillkor. Här följer några som visar en del av förutsättningarna för att bilda och bedriva idrottsverksamhet under 1930-talet:

I en annons i Alingsås Tidning maj 1932 kunde man läsa :
“Apelsiner 50 öre/dussin hos Pomona”. Detta vare ett specialerbjudande.
Här följer några uppgifter hämtade ur Statistisk Årsbok 1933

Den genomsnittliga inkomsten för en arbetare var 1 kr 29 öre/timma för män och 75 öre/timma för kvinnor. En lantarbetare i Älvsborgs län hade en årsinkomst på 1033 kr. Fördelat på 528 kr. i kontantlön och 505 kr. i kost och logi.
Vanliga baslivsmedel kostade:
Mjölk (oskummad): 20 öre/liter
Smör: 2 kr. 35 öre kg.
Potatis: 44 öre/kg
Nötkött: (stek) 1 kr. 63 öre/kg.
Kaffe: 3 kr. 22 öre/kg.
Socker: 47 öre/kg
Apelsiner: 1 kr. 38 öre/kg.
Pilsner: (1/3 L) 22 öre utan glas.

En enkel tågresa mellan Alingsås och Stockholm kostade 16 kr. 50 öre.
(Uppgifterna hämtade ur Statistisk årsbok 1933)

Arbetstiden var 48 timmar/vecka.
Semester 1931: Rekommenderades att “4 dagars semester borde beredas de som varit anställda en längre tid”.
1938 ifördes i princip 2 veckors semester.

I Östad sockens befolkning uppgick 1930 till 1030 personer. Detta kan jämföras med år 1870 då det bodde 1225 personer och 1960 år “botten” notering 858 personer.
Så såg en del av förutsättningarna ut när man 1932 beslutade sig för att starta en idrottsförening i Sjövik.